ERZİNCAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Hezarfen Ahmet Çelebi Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi´nin Avrupa Birliği Erasmus Projesi Kabul Edildi

Hezarfen Ahmet Çelebi Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Tarafından Yapılan 97,628 Avroluk Avrupa Birliği Erasmus Projesi Kabul Edildi.
Hezarfen Ahmet Çelebi Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi´nin Avrupa Birliği Erasmus Projesi Kabul Edildi

Önerilen proje, ülkemizde uçak bakım teknisyenliği alanı bulunan üç okulumuzun ortak çalışmasıdır. İki akışlı projemize, uçak bakım alanında öğrenim gören, genellikle 14-18 yaş dilimi içerisinde olan,  10-11. sınıf öğrencileri arasından seçilecek toplam 36 öğrenci ve 4 refakatçi öğretmen katılacaktır. Hareketlilikler Nisan ve Mayıs 2016 içerisinde dörder hafta süre ile Almanya’da gerçekleştirilecektir.

Bu projenin tanıtımı ile ilgili, okulumuzda 04.12.2015 tarihinde saat 10 da öğrenci ve velilerimize bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Toplantıya Milli Eğitim Müdürü Aziz GÜN, Okul aile birliği başkanı Ömer ÖVET, projeye katılan öğrencilerimiz ve velileri katıldı.

Toplantı da Uçak bakım alan şefi Betül YENİLMEZ ve Okul Müdürü Ahmet SAADCI proje hakkında bilgilendirme yaptı. İl Milli Eğitim Müdürü Aziz GÜN ilimizdeki projeler hakkında bilgilendirme yaptı.

Hava araçları bakımı Uluslararası kurallara göre belirli eğitimler sonucu elde edilen sertifikasyon sonucu yetkili olarak çalışılabilen bir sektördür. Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde olan ülkemiz de Avrupa Birliği Sivil Havacılık Güvenlik Ajansının (EASA) belirlediği kurallara tabii olduğundan, okullarımızda EASA’nın belirlediği öğretim programları uygulanmaktadır. Ancak uçak bakım alanlarımızın olduğu okullarımız henüz ülkemizin havacılık otoritesi olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetiminden geçip, onaylanmadığı için, mezunlarımıza normal bir meslek lisesinden farklı olarak, artı bir avantaj sağlanamamaktadır.

Bu konuda ilk kez Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü UED-2014/3 kodlu bir genelge yayınlayarak, uçak bakım alanı bulunup, belirli şartları yerine getiren okullarımıza tanınırlık statüsü verileceğini, bu okulların mezunlarının 3 yıllık tecrübe süresi sonunda otomatik olarak lisanslı, yetkili personel kabul edileceğini açıklamıştır. Okullarımızda başarılması durumunda ihtilal olacak bu hakkı elde etmede en önemli etken öğrencilerin pratiğini yapmaları gereken 253 adet uygulamanın yerine getirilmesi, bunun belgelendirilmesidir.

(Bknz: http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/genelgeler/mekanik.pdf )

Önerilen projede ortaklık yapan 3 okulumuz da bu 253 uygulama faaliyetinin yerine getirilebilmesi için, bilgi, beceri, donanım temini gibi konularda yoğun çalışmalar başlatılmış, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere, sektör ve çevre faktörleri de seferber edilmiştir. Adı geçen 253 uygulama faaliyetinin şimdilik okullarımızda yapılma kabiliyeti olmayan bir kısmının önerilen proje kapsamında yapılarak, belgelendirilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede tanınırlık statüsünün elde edilmesi en az bir yıl öne çekilerek ve en az bir neslin bu avantajdan yararlanması, istihdam, sertifika ve akreditasyonda öne çıkması, uluslararası rekabete açık niteliklere kavuşması sağlanmış olacaktır.     

            Önerilen projenin mesleki anlamda içeriğini SHGM’nin yayınladığı “Mekanik ve Elektronik Bölümü Kalifiye Elemanlardan Yapabilmesi Beklenen İşlemler” listesinde yer alıp, henüz okullarımızın imkanları dahilinde yapılamayan işlemlerin yapılmasına yönelik staj çalışması oluşturacaktır.  

             İki ev sahibi kurumun yer aldığı, dört hafta süreli, iki akışlı bu proje uygulamasında metodoloji olarak her akıştaki öğrencimiz iki ev sahibi kurumda da ikişer hafta süre ile çalışacaktır. Böylece iki değişik kurumun imkanlarından yararlanılarak, daha geniş öğrenme ve uygulama gerçekleştirilecektir.

Hedeflerimiz doğrultusunda projeden beklediğimiz kısa vadeli sonuç ve etkileri:

• Mezunlarımızın yeterlikleriyle, istihdam konusunda hem ulusal hem Avrupa sektöründe farkındalık oluşturmak,

• Ülkemizin, sektörde açığı çok hissedilen bir alanda yetişmiş, Avrupa tecrübesi olan elemanlara kavuşmasını sağlamak,

• Yararlanıcılarımızın; dil, bilişim, iletişim becerilerini geliştirmek; özgüvenlerinin arttırmak; sosyal, değişim ve gelişime açık, düşünce, inanç ve farklılıklara saygılı kişilik yapıları ile, önce mevcut çevrelerine, daha sonra sektöre dinamizm ve sinerji getirmelerini sağlamaktır.

     Uzun vadede ise ülkemizin Avrupa Birliği üyeliğinin de gerçekleşmesi ile okullarımızdan mezun edeceğimiz Avrupa standardında eğitim almış, dil ve kültürel uyum sorunu olmayan adaylar ile, ülkemizi uçak bakım alanının Avrupa iş gücü piyasasında söz sahibi, lideri konumuna getirmek eğitimimizin temel etkisi olarak beklenmektedir.

 

04-12-201504-12-201504-12-201504-12-2015 

Fatih Mahallesi 719. Sokak No.28 - (446) 214 16 05 214 20 73

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.