Pandemi kurallarına göre düzenlenen programa Erzincan Valisi Sayın Mehmet MAKAS, 3.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğg.Davut ALÂ, Erzincan Belediye Başkanı Bekir AKSUN, Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Akın ÇİÇEK, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Akın LEVENT, Vali Yardımcısı İhsan AYRANCI, İl Emniyet Müdürü Bülent ŞENSOY, İl Jandarma Alay Komutanı J.Kd.Alb.Halil ALTINTAŞ, İl Millî Eğitim Müdürü Aziz GÜN, kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İl Millî Eğitim Müdürü Aziz GÜN yaptı. GÜN, konuşmasında; "İstiklal Marşımız Cumhuriyetin ilanından önce yazılmakla beraber Cumhuriyeti müjdeleyen milletimizin karakter ve yapısını ortaya koyan müstesna bir şaheserdir.
Can ve canan varken "Önce Vatan" diyebilmektir. Can ve canandan vazgeçebilmektir. Asla umudu kaybetmemektir. Marşımızın kabulünün 100. yılını coşku ve gururla kutluyoruz. Düşmana karşı ordu ve milleti cesaretlendirmek için "KORKMA" diye başlamıştır.
Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın...
Kim bilir, belki yarın... belki yarından da yakın. mısralarıyla ümitli yarınları müjdelemiştir.
Şiirin birinci dörtlüğünde söz konusu "AL SANCAK"tır. Al sancak Türk milletinin sembolüdür. Al renk aleve benzetilmiştir. Bu alev sönmez zira çıktığı yer Türk ailesinin evidir. "OCAK"tır. En son ocak tütene kadar bu bayrak dalgalanacak.
Bayrağımızda dikkat çeken bir sembol vardır "YILDIZ" Şair bu yıldızı gökteki yıldızla birleştirmiştir. Zira gökteki yıldıza kimsenin elinin dokunamayacağı gibi bayrağımıza da kimse dokunamayacaktır.
İkinci dörtlükte Sembol "HİLAL"dir. Hilal eski Türk edebiyatımızda sevgilidir. Bu sevgili sevenlerinden fedakârlık ister ve kaşlarını çatar. Şair yalvararak kaşlarını çatma sana canımızı feda edelim der.
Üçüncü dörtlükte hürriyet vardır ve hiçbir gücün kendisini esarete mahkum edemeyeceğini haykırır.
Dördüncü dörtlükte iman ile imkânın karşılaştırılması vardır. Kazanan "İMAN" olacaktır inancı vardır. "ULUSUN" kelimesi ile onların dün olduğu gibi bugünde, yarında yoksun olacak, zavallı olduklarını haykırır.
Beşinci dörtlükte orduya, millete olan inanç ve galibiyete olan inancı vardır.
Altıncı dörtlükte "VATAN" söz konusudur. Binlerce şehit verilerek kazanılmıştır. Bundan dolayıdır ki toprağa basarken ona gömülü şehitleri düşünmeliyiz.
Yedinci dörtlükte vatan ile şehitler arasındaki münasebet vardır. Vatan hem can hem de canandan üstündür.
Sekizinci ve dokuzuncu dörtlükte "DİN" söz konusudur. Akif Allah'tan ve ezandan bahsetmiştir. Hep birlikte Akif'e katılıyoruz ve "Mabedlere yabancı eli değmesin, Ezanlar susmasın."
Onuncu dörtlük bir nevi şiirin özetidir. Bu milletim, bu devlet ebed müebbed var olacağıdır.
Hülasa şiirde kuvvet, güven, sağlamlık, sadelik var, fedakârlık var. Bunlar Türk milletinin temel karakteridir." dedi.
Belediye Başkanı Bekir AKSUN "Korkma" diye başlayıp sonucunda Türk milletinin bağımsızlık karakterini yansıtan bir şiiri bu millete hediye eden Mehmet Akif Ersoy üstadımızı hürmet saygı ve rahmetle anıyoruz. Yazılmış olan İstiklal Marşı'nın içeriğindeki o hassasiyeti hisseden, hayatına tatbik eden her Türk ferdini hürmet ve saygıyla selamlıyorum ifadesini kullandı.
Vali Mehmet MAKAS ise konuşmasında "İstiklal Marşı her kıtasın da, her mısrasın da hatta ve hatta her harfinde aziz milletimize mesajlar veren ama bir taraftan da aziz milletimizin kahramanlığını ve geçmişini anlatan bir marş. Bu millet tarih sahnesinde var oldu olalı hakka tapan, hakkın yanında yer alan dolayısıyla batıla ve karanlığa karşı hakkı, aydınlığı savunan bir millet oldu" dedi.
Konuşmalardan sonra Erzincan Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından Mehmet Akif Ersoy'un kısa biyografisi "Küfe" adlı manzumenin canlandırılması ve "Bülbül" Şiiri'nin okunmasından sonra, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç.Dr.Abdullah ARSLAN tarafından "Bir Şahsiyet Abidesi Akif" konulu konferansla Mehmet Akif Ersoy anlatılarak program son buldu.