ERZİNCAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Erasmus Plus+ Göçmen ve Sığınmacılara Yönelik e-Girişimcilik Modülü Geliştirme Projesi

Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu tarafından hazırlanan ‘Göçmen ve Sığınmacılara Yönelik e-Girişimcilik Modülü Geliştirme’ adlı Erasmus Plus+ projesinin açılış toplantısı yapıldı.
Erasmus Plus+ Göçmen ve Sığınmacılara Yönelik e-Girişimcilik Modülü Geliştirme Projesi

Toplantıya Vali Yardımcısı Sayın İhsan AYRANCI, Belediye Başkan Yardımcısı Halit MUTLU, İl Millî Eğitim Müdürümüz Aziz GÜN, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muammer DOĞAN, İl Kültür Müdürü Arda HEP, Proje Koordinatörü Temel ÇİÇEK, mahalle muhtarları, Afgan mülteciler, Erasmus Projesi uygulayan okul yöneticileri, Erzincan Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi, İspanya, Romanya ve Slovenya’dan gelen proje ortakları katıldılar.

24 ay sürecek olan projenin çalışması 8 Şubat 2019 Cuma gününe kadar Erzincan Valiliği Proje ofisinde devam edecek ve başlangıç kısmı tamamlanmış olacak. Cuma günü katılımcılara katılım belgesi düzenlenerek projenin Erzincan ayağı tamamlanacaktır.

Erzincan Halk Eğitimi Merkezi ve ASO Müdürü, Proje Koordinatörü Temel ÇİÇEK toplantının açılış konuşmasında;

“Dünyada ve komşu ülkelerimizde yaşanan çatışma ortamından kaynaklanan sorunlar nedeniyle birçok insan mülteci ve göçmen durumuna düşmüştür. Suriyeliler hariç tutulduğunda, eskiden Irak ve İranlılar Türkiye’ye gelen göçmenler arasında birinci sıradayken, onların yerini Afganlar aldı. İşsizlik, savaş ve ülkede güvenli bir ortamın hakim olmayışı göçün yaşanmasında önemli bir faktör. Göçmenler durumlarındaki belirsizlik sebebiyle maddi sıkıntılara ilaveten ciddi psikolojik sorunlarla da boğuşmaktadırlar. Geldikleri ev sahibi ülkelerde de işsizlik, maddi imkânsızlık, eğitim ve sağlık ihtiyacı en temel sorunlar olarak öne çıkıyor.

Türkiye coğrafi konumu nedeniyle birçok mülteci ve göçmen için ilk giriş ve geçiş noktasıdır. Daha önce benzeri yaşanmamış bir mülteci akını sonucunda ülke şu anda yaklaşık 4 milyon kayıtlı mülteciye (yaklaşık 3.6 milyonu Suriyeli olmak üzere) ev sahipliği yapmakta ve onlara insani yardım ve destek sağlamada övgüye değer bir çaba göstermektedir. Diğer kayıtlı mülteciler çoğunlukla Irak, Afganistan ve Somali´den gelmektedir. Türkiye mülteci krizinde en fazla sorumluluk üstlenen ülke olmuştur. Bu durum ev sahibi toplulukları ve ulusal bütçe kaynaklarını önemli ölçüde etkilemiştir. Avrupa Birliği, bu zorlu durumla mücadelesinde Türkiye´ye destek olma konusunda kararlıdır.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Türkiye´de 3.5 milyonu Suriyeli olmak üzere toplam 3,8 milyon mülteci bulunduğuna dikkat çekerek “Türkiye´yi özel yapan yalnızca bu sayılar değil. Aynı zamanda Suriyeli ve diğer kökenli mültecilere sağlanan barınma, eğitim, sağlık ve istihdam gibi kamu hizmetleri ve bu misafirperverliğin kalitesi. Türkiye´nin mültecileri bu sosyal hayata dahil etme politikası, genel olarak çok yenilikçi ve küresel çapta örnek bir model” ifadelerini kullanmıştır.

İltica ve Göç Araştırma Merkezi Başkanlığı 2018 yılının ilk üç ayında İran üzerinden Türkiye´ye giriş yapan Afganların sayısının 20 bini bulduğunu ve göçmenlerin çoğunun İran´da yaşayanlardan çok doğrudan Afganistan üzerinden geçen yeni göçmen dalgası olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre Mart 2018 sonuna dek Türkiye´de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne kayıt yaptıran Afgan sığınmacı ve mültecilerin sayısı 169.919, Afganlar, Türkiye´de Suriyelilerden sonra kayıtlı resmi sayı olarak en büyük ikinci göçmen grubu.

Erzincan’da kayıtlı Afgan mültecilerimizin yaşadığı 457 hane ve 1865 kişi bulunmakta. Yani, Türkiye´deki kayıtlı Afgan sığınmacı ve mültecileri sayısının %1’i ilimizde. Ülkemizin mülteci politikasının ve 21. yüzyıl yeterliliklerinin paralelinde geliştirdiğimiz ülkemiz ulusal ajansı tarafından desteklenen koordinatörü olduğumuz Romanya ortağımız EDUNET, İspanya ortağımız Valnalon, Slovenya ortağımız AzM-Lu ve yerel ortağımız Erzincan Valiliği işbirliği ile yürüteceğimiz Göçmen Ve Sığınmacılarla Yönelik e-Girişimcilik Modülü Geliştirme projemizle mültecilerin ev sahibi ülkelerde sosyal ve ekonomik entegrasyonuna odaklanmaktayız. Proje ile mültecilerin ev sahibi topluma entegrasyonunu teşvik eden ve aynı zamanda onların dışlanmasına karşı mücadele eden bir dizi faaliyetin uygulanmasını amaçlamaktayız.

Erzincan Halk Eğitimi Merkezi olarak bugün sizlerin huzurunda başlangıcını yaptığımız duyurduğumuz bu pilot projemiz aracılığıyla, ülkemizin mülteci politikasına bir nebze de olsa destek vermekten onur duyarız. Projemizin etkilerinin dalga dalga yayılarak elimize, ülkemize ve tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum ve tekrar hepinize hoş geldiniz diyorum” dedi.

06-02-201906-02-201906-02-201906-02-201906-02-201906-02-201906-02-2019

Fatih Mahallesi 719. Sokak No.28 - (446) 214 16 05 214 20 73

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.