İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Aziz GÜN'ün, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulünün 101. Yıl Dönümü münasebetiyle yayımladığı mesajı.
"İstiklal Mücadelemizin ruhunu en mümtaz ifadelerle ortaya koyan İstiklal Marşımız, ecdadımızın bu vatana duyduğu sevginin ve inancın abidesidir. İstiklal Marşı; aziz milletimizin bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, her mısrasıyla milletin ortak duygu dünyasına seslenen eşsiz bir eserdir. İşte bugün, bu eşsiz eserin TBMM'de kabul edilişinin 101. yıl dönümünü coşkuyla gururla kutluyoruz.
Mehmet Akif'in dediği gibi: '' Bu şiir, milletin o günkü heyecanının ifadesidir. Bin bir facialar karşısında bunalan ruhların ıstıraplar içinde kurtuluş dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan bu marş, o günlerin bir hatırasıdır.'' Bize düşen görev Akif'in yazdığı bu diriliş destanına sahip çıkmak, o günlerin hatırasını unutmamak olmalıdır. İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı'nın en zor zamanlarında milletimize umut ışığı olmuştur. Akif, Milli Mücadele'nin heyecanını dizelere aktarırken tarihi bir şahlanışın müjdecisi olmuştur. Bizlere ve gençlerimize düşen görev, bu milli şuuru, vatan sevgisini diri tutmaktır. Akif'in dediği gibi: ''Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.''
İstiklâl Savaşı'na bütün varlığı ile katılan Âkif, bu savaşa iştirak edenlerin duygu ve inançlarına bizzat sahip olduğu için, onlara en iyi tercüman olmuştur. Şiiri söyleyen Âkif olmakla beraber, aslında o, kendi beni ile birleştirdiği Türk milletinin duygu ve inancını dile getirir. Burada Âkif'in yaptığı, o yıllarda en olgun seviyeye ulaşan şiir kudretiyle bu ortak imana, bütün milletin benimseyebileceği bir şekilde üslûp ve ifade vermek olmuştur.
İşte bu yüzden Akif, manzumesine "Korkma!" kelimesiyle başlar. "Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın Kim bilir belki yarın, belki yarından da yakın;" mısraları da ümitle bekleyişi ve geleceğe imanı gösterir. Şiirde şanlı mazi ve ebedî bir istikbal fikrine de yer verilmekle beraber, yaşanılan zaman, kan ve barut kokusuyla dolu olan hâlihazırdır.
İstiklâl Savaşı, Türk milletinin ölüm-kalım savaşıdır. Böyle yıllarda milletler kendilerini yaşatan temel kıymetlerin farkına varırlar. Vatan, millet, hürriyet ve istiklâl gibi kavramların önemi, barış devirlerinde pek anlaşılmaz. Hatta onları umursamayanlar bile çıkar. Fakat bir milleti ölüm ile karşı karşıya bulunduran savaş, onların ne kadar hayatî olduğunu kuvvetle hissettirir. Bunlar öyle kıymetlerdir ki, onlar olmadan yaşayamaz. Bundan dolayı millet, onlar uğruna ölümü göze alır. Binlerce insan onlar uğruna öldüğü, yaralandığı veya sakat kaldığı için kutsal bir değer kazanırlar.
Bu itibarla, Akif'teki insan, vatan ve millet sevgisini, dürüstlüğü, ahde vefayı, sözüne sadakati, mücadele ruhunu, kahramanlığı iyi anlamalı ve iyi anlatmalıyız. Öğrencilerimizin abide şahsiyet olan Akif'in özlemini kurduğu Asım'ın Nesli'ni hep beraber yetiştirip ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmayı hedeflemeliyiz. Unutmayalım ki Asımlar her zaman var oldu. Var olmaya, milletimizin ümidi olmaya devam edecek. Günümüzün Asımları bilgi ve teknikle olduğu kadar ahlakla da örnek teşkil eden gençlerimizdir. Onlar gerektiğinde vatanları için, milletleri için her türlü fedakârlığı göze almaktan asla çekinmeyeceklerdir.
Ben bu hissiyat içinde, İstiklal Marşımızın TBMM tarafından kabul edilişinin 101.yıldönümünü kutluyorum. Milli Mücadele'nin tüm kahramanlarını ve Milli Mücadele'yi destanlaştıran Mehmet Akif Ersoy'u rahmetle minnetle anıyorum. Akif'in "Alınlar terlesin, derhal iner mev'ud olan rahmet/ Nasıl hasir kalır tevfiki hak ettim diyen millet" mısralarında bize seslendiği gibi, alınları terleyen, vatanına âşık, üreten, sorgulayan, ahlaklı gençler yetiştirmeye devam etme temennisiyle sizleri selamlıyorum."