ERZİNCAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İlimizde ÖBİA Uygulaması Gerçekleştirildi

İlimizde ÖBİA Uygulaması Gerçekleştirildi

İlimiz merkez ve merkeze bağlı 20 ilkokulda 4.Sınıf düzeyinde 1203 öğrencinin; 16 ortaokulda 7.Sınıf düzeyinde 1312 öğrencinin katılımı ile ÖBİA (Öğrenci Başarı İzleme Araştırması) gerçekleştirildi.

Uygulamanın gerçekleştirildiği Gazi İlkokulu’nu ziyaret eden İl Millî Eğitim Müdürü Sayın Aziz GÜN; kısa bir açıklama yaparak “Ölçme Değerlendirme Merkezi koordinasyonunda tüm Türkiye ile paralel olarak aynı zamanda ilk defa ilimizde de düzenlenen uygulama; hem ölçtüğü nitelikler ve hem de ölçümleme sonrası eğitimin paydaşlarına verdiği geri dönütler açısından son derece önemli bir çalışma olarak görmekteyiz” dedi.  

ÖBİA (Öğrenci Başarı İzleme Araştırması)

Son yıllarda eğitimin yalnızca sınıf geçmeye, sınavları kazanmaya ve iş bulmaya yarayan işlevinin ön planda tutulduğuna şahit olmaktayız. Oysa bunlar eğitimin türevsel sonuçlarıdır. Bu pratiklerin kalıplaşması dönemseldir. İşlev odaklı bir çabanın eğitimin bütünüymüş gibi algılanması ve sunulması, eğitimi mekanik bir işleyişe mahkûm eder. Eğitim mekanik değil insani bir sistemdir. Eğitimin merkezinde “insan” yer alır. Bu bakımdan eğitimden önce “İnsan”ı konuşmaya ihtiyaç vardır.

Öğrenci Başarı İzleme Araştırmasının odağında insani bir yaklaşım benimsenmiştir.

Ana amaç öğrencinin, öğretmenin, okul yönetiminin desteklenmesi ve işinin kolaylaştırılmasıdır. Tüm paydaşlar eğitim öğretim etkinliği süresince somut verilerle desteklenmektedir.

Özellikle öğrencilere öğrenme sürecinde nelerin yolunda gidip gitmediğine ilişkin kritik bilgiyi sağlayarak gelişimleri için yol göstermektir. Gelişim sürecinin oldukça kısalması, telafi sürecinin başlaması bu kritik bilgiye bağlıdır. Bu tür sistemler; öğrenme sürecini geri bildirimlerle yapılandıran ve öğrencinin yapılandırılmış bu süreç içinde gösterdiği performansı ölçen sistemlerdir. Süreç odaklı ölçme ve değerlendirme sistemi; öğrencinin ne kadar bildiğini değil, neleri öğrenip neleri öğrenemediğini teşhis eden ve öğrenme eksiklerini gidermek için iyileştirme süreci hazırlayan sistemdir.

16-04-201916-04-201916-04-201916-04-201916-04-201916-04-201916-04-2019

Fatih Mahallesi 719. Sokak No.28 - (446) 214 16 05 214 20 73

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.