İl Millî Eğitim Müdür V. Murat Demir, üretim aşamalarını yerinde incelemek için Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yapmış olduğu ziyarette yaptığı konuşmada; "Hepimizin bildiği gibi meslek liselerimiz ülkemiz için çok önemli bir yere sahip. Meslek liselerimizi memleket meselesi olarak görüyoruz. Çünkü buralardan ülkeye kalifiye elemanlar yetişiyor. Ülkemizin üretim ekonomisine katkı yapan gençlerimiz yetişiyor. Bu okullara ülkemizin ihtiyacı var. Bu doğrultuda Millî Eğitim Müdürlüğümüzün destekleri ile kurulan serada 2020 yılından itibaren sebze fidesi üretim faaliyeti başlanmış olup, tarım alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından ilk yıl 30.000 sebze fidesi üretimi gerçekleştirilmiştir. Her yıl kademeli olarak üretim artırılmış ve bu yıl yaklaşık 95.000 sebze ile tıbbi ve aromatik bitki fidesi üretimi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca okul tarafından projesi hazırlanarak, DAP (Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) tarafından finanse edilen "Fide Üretim Serası" projesi ile de gelecek yıl üretimin 10 katına çıkması hedeflenmektedir. İnşallah önümüzdeki yıl 1 milyon fide üretimi gerçekleştirme sözünü veriyoruz. Yapılan fide üretiminde emekleri olan idareci, öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum" dedi.
Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Alanı Şefi Muzaffer Kıvanç konu ile ilgili yaptığı açıklamada; "Domates, biber, salatalık, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcandan oluşan 8 farklı cins sebze fidesi ve reyhan, kekik, fesleğen, maydanoz, dereotundan oluşan 5 cins aromatik bitki üretimi olmak üzere toplamda 33 farklı tür fide üretimi gerçekleşmiştir. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği Ata tohumları kullanılmaya çalışılmış, bunun yanı sıra ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için de yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştirilmiştir.
Kullanılan tohumların çoğunluğunun ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az %20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır.
Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler kapsamında ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin bitkisel üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.
Ziyaretin son kısmında İl Millî Eğitim Müdür V. Sayın Murat Demir beraberinde kurum yöneticilerimiz ile okulda bulanan üretim alanlarını ziyaret ederek yürütülen ve planlanan çalışmalar hakkında okul idarecilerinden bilgi aldı.